Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z sosem serowym
400 ml mleka,
2 łyżki oliwy (w której zanurzone są suszone pomidory),
1 łyżka masła,
1 czubata łyżka mąki,
10 dag żółtego sera,
8 suszonych pomidorów w oliwie,
50 ml śmietany,
sól, pieprz,
garść świeżej bazylii,
40 dag makaronu tagliatelle może być kupiony.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w krótkie paski. Pożyć w rondlu na rozgrzanej oliwie na rumiano po czym wyjąć i odłożyć.
Do rondla dodać masło i mąkę, lekko podsmażyć mieszając przez kilka chwil po czym wlać mleko. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu aż całość lekko zgęstnieje.
W tym czasie zetrzeć ser na bardzo drobnej tarce i dodać do sosu - dobrze wymieszać. Dodać mięso i pokrojone na ćwiartki pomidory. Doprawić, dodać śmietanę, pokrojoną bazylię i wymieszać.
Ugotować makaron wg przepisu, odcedzić i z powrotem przełożyć do garnka. Wlać sos i dokładnie razem wymieszać. Rozłożyć na głębokie talerze i podawać.