Przepis i sposób przygotowania na: Placek z grysikiem
margaryna 15 dag
mąka 3 szklanki
cukier 1 szkl
miód 1 łyżka
żółtka 3 szt
soda oczyszczona 1/2 łyżki
woda 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1
sól szczypta
Masa:
mleko 1/2 litra
grysik 4 łyżki
masło 30 dag
cukier puder 25-30 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtka 2 szt
powidła
Wszystko dokładnie zarobić, posiekać nożem. Podzielić na 3 części. Upiec 3 placki na rumiany kolor (ciasto upieczone jest twarde).
Ugotować mleko z grysikiem, masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać stopniowo zimny grysiki, dalej ucierać na puszystą masę, dodać powidła. Smarować placki. Polać ulubioną polewą.