Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt jasny

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 8
łyżek cukru 8
łyżek mąki tortowej 8
łyżeczka proszku do pieczenia 1
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt jasny

Oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy bialka na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Gdzy ubije się piana dodajemy po jednej łyżce cukru i ubijamy dalej. Nastepnie dodajemy żóltka dalej ubijając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wymoieszaną mąkę wsypujemy na sitko i pomalutku przesiewujemy do ubitych jajek z cukrem. Mieszamy drewniana łyzka. Gdy całą mąkę wymieszamy pomalutku wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni
Piekarnik elektryczny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.07.2013 08:58
też taki robię
cukiereczek 30.10.2011 07:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak