Sposób przygotowania

Makę wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodac śól, cuker, wodę i wymieszać, na końcu dodać oliwę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowac sos:

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostę cebulę, następnie dodać pomidory z puszki (wraz z zalewą) i chwilę gotować. Do sosu dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Pogotować chwilę na wolnym ogniu.

Zatrzeć żółty ser, a mozzarellę pokroić w kostkę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na solnicę i wyrabiać ok 2 min. Rozwałkować, wyłożyć na formę.

Ciasto ponakłuwać widelcem, polać sosem pomidorowym, posypać mozzarellą, ułożyć plasterki salami i posypać żółtym serem.

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 min.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    uwielbiam pizzę:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewelina_b1

    składniki na ciasto: 400 g maki, 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, szklanka wody, 3 lyzki oliwy, podaje bo nie wiem czemu ich nie ma, skoro je dodawałam, razem z innymi składnikami

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !