Sposób przygotowania

Ubić sztywną pianę z 3 białek i 10 dag cukru. 3 żółtka utrzeć z 7 dag cukru, rumem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Stopniowo dodawać pianę z białek i przesianą mąkę, ciągle mieszać. Ciasto piec w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Upieczone ciasto po wystygnięciu przeciąć na poziome plastry. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać szczyptę soli i kakao, posmarować kremem warstwy ciasta i złożyć je razem formując je na kształt jeżyka. gotową czekoladową polewę roztopić w naczyniu włożonym do garnka z gorącą wodą. W jeżyka powtykać połówki migdałów i polać czekoladową polewą. Nosek jeżyka wykonać z orzecha laskowego, a oczy z 2 białych i 2 niebieskich cukierków.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !