Sposób przygotowania

pozostałe składniki:

3 kartoniki śmietany kremówki 30% (kartonik 500 ml)
6 śmietan fixów
6 łyżek cukru pudru (można dać więcej)

cukier puder do posypania rurek

Składniki zagnieść na gładkie ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Drewniane patyki do pieczenia rurek(ja kupiłam trzonek do miotły z surowego drewna(nie może być malowane czy nasączane jakimiś substancjami),bez sęków i pocięłam na kawałki 15 centymetrowe).Mogą być metalowe ze sklepu.W oryginale były drewniane.
Ciasto rozwałkować,kroić na pasy o wymiarach-20 cm na 4-5 cm i nawijać na patyki posmarowane cienko smalcem,tak żeby zwoje nachodziły 2 cm na siebie.Piec w temp.170 stopni do zrumienienia.Zdejmować gorące z patyków.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem.Zimne rurki nadziewać bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.Smacznego

Przepis pochodzi z Przyjaciółki z 1956 roku.W oryginale był krem z kwaśnego mleka.Wykonanie i zdjęcie własne.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Piękne i pyszne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    piękne i muszę się skusić na takie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !