Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z fetą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z fetą

5 dag orzechów włoskich,
15 dag mąki,
12,5 dag zimnego masła lub margaryny,
10 dag fety,
sól, pieprz,
1 jajko do smarowania,
tłuszcz do blachy.

Orzechy drobno posiekać.
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać szczyptę soli, pieprz i pokrojone na małe kawałki masło. Całość posiekać nożem tak, aby otrzymać drobną kruszonkę. Dodać fetę i jeszcze raz solidnie posiekać. Dodać orzechy i zagnieść gładkie ciasto.
Rozwałkować ciasto oprószając stolnicę mąką, na grubość 5 mm. Wycinać krążki o średnicy 5 cm i przełożyć na natłuszczoną blachę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 10 minut na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.11.2013 17:17
coś nowego i smacznego
wiktor188 21.01.2012 13:36
mniam mniam
Ela11 04.11.2011 23:24
ciekawe
indi 24.05.2011 21:02
interesujący przepis
Aleksandra45 07.03.2011 10:08
ciekawe
Joanna108
Joanna108 01.03.2011 09:02
bardzo interesujące
Dorota76 01.01.2011 13:27
coś pięknego wyczarowałaś
madagaskar 08.12.2010 12:32
mniam
Ania71 05.11.2010 16:38
mniam :)
Beata73 17.10.2010 11:23
pyszności!
Kryska73 12.10.2010 17:11
nigdy nie piekłam niczego z fetą!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak