Sposób przygotowania

Mąkę wyrabiamy ręką z jajkiem, solą i wodą na gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Ciasto tniemy na kwadraty o boku max 5cm.

Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, moczymy całą noc, a następnie gotujemy godzinę w 0,5 litra wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Przestudzone grzyby mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.

W jednym z rogów każdego „ciastowego kwadratu” kładziemy odrobinę farszu, składamy ciasto na pół, aby powstał trójkąt, a następnie zlepiamy ze sobą dolne rogi. Tak przygotowane uszka gotujemy w osolonej wodzie (najpierw powinna się zagotować) do momentu wypłynięcia.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    wyglądają na pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bo na pewno są pyszne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    moja ulubiona potrawa wigilijna- uwielbiam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bożena13

    mniam.. mniam.;D
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Pyszności.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    najlepiej smakują podczas świąt
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    są przepyszne ! uwielbiam ,
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    już się nie mogę doczekać aż zjem je na Wigilię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !