Przepis i sposób przygotowania na: Buchty z krówkami (MDC)
Ciasto:
200 ml mleka,
2 jajka,
8 dag cukru,
10 dag miękkiego masła,
50 dag mąki + trochę do zagniatania,
1 łyżeczka drożdży instant.
8 kruchych krówek,
cukier puder do posypania (ewentualnie).
Polewa:
5 dag masła,
130 ml mleka,
2 łyżki cukru.
Do zbiornika maszyny do chleba włożyć po kolei składniki ciasta - wg listy. Włączyć program \"ciasto rosnące\".
W tym czasie pokroić krówki na pół - w poprzek oczywiście. Można pokroić na mniejsze kawałki, ale połówką łatwo się nadziewa a i tak rozpuści się podczas pieczenia. 2 małe keksówki lub jeszcze lepiej kwadratową formę o boku 20 cm wysmarować masłem.
Po zakończeniu cyklu wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Gdyby było za miękkie (im lżejsze tym puszystsze) dodać odrobinę mąki aby łatwiejsze było w obróbce. Podzielić je na 16 równych kawałków i każdy nadziać kawałkiem krówki. Zlepić dokładnie formując kule, po czym włożyć do form - do keksówek 8 sztuk, do dużej formy całość. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiły swoją objętość - na ok. 30-40 min.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C.
A w rondelku podgrzać masło z mlekiem i cukrem, aż cukier się rozpuści. Przestudzić. Gdy ciasto wyrośnie polać przygotowaną mieszanka - tuż przed wsadzeniem do piekarnika. Piec 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze ok. 10-15 minut.
Wyjąć, trochę przestudzić i wyjąć z formy. Wystudzić zupełnie i posypać cukrem pudrem.