Sposób przygotowania

Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy marynate:
Mieszamy chli, 4 łyzki oliwy, sok z jednej cytryny, 4 łyzki posiekanej pietruszki, zalewamy rybe marynata i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 h.

Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Na kolejnych 4 łyżkach oliwy smażymy czosnek i cebule, dolewamy wino, doprawiamy cukrem, sola i pieprzem. Dusimy 5 min. Na koniec dosypujemy kminek, tymianek i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Smarujemy żaroodporne naczynie reszta oliwy. Na dnie układamy połowę pomidorów, na nich rybe którą skrapiamy marynata, nasteopnie pomidory. całość polewamy wywarem z ziołami i posypujemy byłką tartą.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15-20 min.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    Pasuję na kolację przy świecach.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    przepis na pięć:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !