Sposób przygotowania

Mandarynki dokładnie umyj i osusz. Z dwóch owoców zetrzyj na tarce skórkę i wyciśnij sok, odrzucając pestki. Następnie zrób ciasto naleśnikowe. Do mąki wbij dwa całe jajka, dodaj sól, dolej tłuste mleko. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie miękkie masło utrzyj z cukrem i sokiem mandarynkowym. Połącz masę z otartą wcześniej skórką. Dodaj likier i zmiksuj tak, aby powstała masa o jedwabistej konsystencji.
Ciasto przemieszaj. Rozgrzaną patelnię posmaruj precyzyjnie (z uwzględnieniem boków) pędzelkiem zamoczonym w oleju. Wylewaj po niewielkiej porcji ciasta i smaż sześć naleśników (za każdym razem smarując patelnię odrobiną oleju).
Naleśniki cienko posmaruj masłem i złóż w trójkąty. Pozostałe mandarynki podziel na cząstki i podsmaż na patelni, aż puszczą sok. Zestaw patelnię z ognia i umieść na niej naleśniki. Obsmaż. Gotowy deser podawaj udekorowany mandarynkami oraz skórka mandarynkowa, pokrojoną w cieniutkie paseczki.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    4muffins

    smakowite połączenie
  • 0
    original
    Opublikowano

    pipi765

    takich jeszcze nie jadłam
  • 2
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    z tym likierem fajny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    extra pomysł :) naleśniczki muszą być świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    bardzo pomyslowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !