Sposób przygotowania

Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ. Połówki solimy i odstawiamy na pół godz, gdy puszczą sok, płuczemy je i osuszamy.

Mieszamy składniki farszu: posiekaną i podsmazoną na oleju cebule, mięso, ryż, jaja, sól, pieprz i posiekaną natke. Nadziewamy farszem bakłażany.

Do brytfanki wlewamy kilka łyżek oleju, troche wody i układamy bakłażany. Na wierzch kładziemy pokrojonego w plastry pomidora. Zapiekamy 40 minut w temp 180 stopni.

Pod koniec zapiekania polewamy bakłażany śmietaną, a przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    Ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !