Sposób przygotowania

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 C. Orzechy pokroić. Wiśnie odcedzić na sitku.

Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek. Białko ubić na sztywno ze szczypta soli i wstawić do lodówki. Masło utrzeć na puszysta masę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skorka cytryny. Dodać żółtka i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek dodać do masy z żółtek, przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Dodać wiśnie i orzechy.

Ciasto przelać do formy (będzie dosyć gęste) i wstawić do gorącego piekarnika na 50 – 60 min. Sprawdzić patyczkiem czy jest już dobre w środku, jeżeli tak to wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika wysunąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !