Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Śliwki drylujemy, tniemy na mniejsze kawałki.

Wkładamy owoce do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy odrobinę wody i wstawiamy na palnik przykrywając przykrywką. Po krótkim czasie, kiedy owoce puszczą sok, odkrywamy je i na bardzo wolnym ogniu, mieszając, gotujemy, aż odparują i uzyskają odpowiednią konsystencję.

Czasami wybieram wersję z kawałkami owoców, czasami wszystko przecieram przy użyciu ręcznego malaksera.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    domowy dżem - pycha ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    uwielbiam domowe dżemy
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    świetne połączenie smaków wypróbuję za rok
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    strzelec02

    smakowity
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorota20w

    dziękuję :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Lubię połączenie tych smaków :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorota20w

    ja też :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    aisoglam

    Fajne połączenie smaków i kolorów ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Atomówka

    chyba latem skuszę się na nowe połączenia smakowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    pyszno?ci do nale?ników
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorota20w

    dziękuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !