Sposób przygotowania

Smaczne – delikatne- bardzo dekoracyjne .
Mięso przeciąć wzdłuż na 3 paski. Złożyć razem i zawiązać na jednym końcu nitką by się nie rozpadały. Potem spleść mięso jak warkocz i ponownie zawiązać koniec plecionki. Natrzeć ,, warkocz ,, sosem sojowym , pieprzem , papryką , miodem . Obsmażyć na rumiano na oleju z masłem ( 1 łyżka oleju, 1 łyżka masła) .Przełożyć do rondla .Patelnię zalać wodą, dodać Bulionetkę i zagotować .Przelać do rondla i dusić na małym gazie 45 minut. Wyjąć delikatnie mięso , usunąć nitki .Doprawić sos sosem sojowym , pieprzem i papryka wg uznania. Sos zagęścić mąką .
W czasie kiedy mięso się dusi oczyścić grzyby. Trzonki pokroić w plastry . Smażyć na rumiano ( ok. 15 minut ) mieszając .Przed podaniem podgrzać grzyby – odsączyć kapelusze z tłuszczu i obłożyć nimi mięso , a tłuszcz ze smażenia i trzonki grzybów dodać do sosu – podgrzać .
Można dodać do sosu trochę śmietany – ale nie koniecznie – sos i tak jest bardzo aromatyczny .

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Uwielbiam polędwiczki a z borowikami to już poezja smaku.
  • 4
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    Ja często robię polędwiczki w sosie grzybowym. Połączenie polędwiczek ze smakiem grzybów jest wyjątkowo udane :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny pomysł z zaplataniem mięsa - bardzo dekoracyjny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    jeszcze nigdy nie jadłam takiego dania

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !