Sposób przygotowania

Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm,posolić i odstawić na 15 minut.
Ziemniaki obrać pokroić w cienkie plastry i ułożyć w brytfance jeden obok drugiego zakrywając całe dno brytfanki, posolić i posypać bazylią.

Bakłażany popieprzyć i obtoczyć w mące, smażyć na oliwie lub oleju / ilość oliwy lub oleju powinna zakryć dno patelni/ na złoty kolor, odstawić, aby trochę ostygły / nie wylewać tłuszczu z patelni/ następnie ułożyć kolejną warstwę na plasterkach ziemniaków.

Pierś pokroić w cienkie plastry i przyprawić przyprawą do kurczaka, boczek pokroić w kosteczkę, cebulę pokroić w paseczki i lekko posolić, czosnek zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, wszystko smażyć na tłuszczu z bakłażanów do chwili aż usmażą się piersi, mieszać, aby się nie przypaliło.

Po usmażeniu odcedzić tłuszcz z patelni i wlać do niedużej miseczki,usmażone piersi z boczkiem i cebulą ułożyć na bakłażanach.

Do tłuszczu dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego i małą łyżeczkę cukru, wymieszać dokładnie i polać warstwę mięsną.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki pokroić w plastry i ułożyć na mięsie polanym sosem.

Całości posypać startym żółtym serem.

Zapiekać 40 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.

Podawać gorące porcje na talerze.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !