Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz różowy na robionym zakwasie
Do dużego słoika wlać 2 litry wcześniej przegotowanej osolonej i ostudzonej wody dodać 3 średnie buraki pokrojone w paski .Wrzucić 2 liście laurowe , 4 ząbki czosnku , 2 ziela angielskie. Małą kromkę chleba zawinąć w gazę i wrzucić do wody . Lekko uchylić pokrywkę w słoiku .Słoik umieścić w ciepłym miejscu Za około 2 dni sprawdzić czy zakwas jest już kwaśny
Barszcz:
Do wcześniej przygotowanego zakwasu dodajemy szklankę wody ( na litr zakwasu pół szklanki wody) i pokrojonego w paski buraka , gotujemy .
W osobnym garnku mieszamy łyżkę mąki , jajko , pół szklanki mleka .mieszamy lub miksujemy.
Gdy barszcz będzie się gotować dodajemy powoli wcześniej wymieszane składniki .Chwilkę gotujemy . Na koniec dodajemy posiekany koperek
Podajemy z gotowanym jajkiem lub ziemniakami.
Smacznego !