Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka zmudzka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone śliwki bez pestek 50 dkg
spirytus 1 l
woda 1,5 szkl
suszona ruta 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sok z cytyny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka zmudzka

śliwki wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusi zakręcamy w słoiku. Pozostawiamy n a5 dni. Zlewamy nalewkę i cedzimu ją przez sitko. Do rondla wsypujemy rutę wlewamy szklankę i przykrywamy i zosatwiamy na małym ogniu na 15 min. Cedzimy dodajemy cukier i pozostałą wodę i sok z cytryny, wlewamy do rondla. Zagotowujemy zdejmujemy z ognia. Mieszamy ze śliwkowym spirytusem studzimy i wlewamy do butelek. Pozostawiamy na 1 miesiąc

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 13.04.2012 13:33
super
agnieszka214 22.12.2011 13:31
naprawde dobra polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak