Sposób przygotowania

Make przesiac z proszkiem do pieczenia i cukrem krysztalem i 1,5-2 lyzeczkami wanilinowego, posiekac z margaryna, dodac 4 zóltka, szybko zagniesc kruche ciasto, ktore owijamy folia i na godzine wkladamy do lodówki. Ciasto rozwalkowac, wlozyc do wylozonej papierem formy ( o wymiarach 40 x 25), nakluc widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach, przestudzic, nie wyjmowac z formy. Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne, pokroic drobno lub starkowac i smazyc do miekkosci z cynamonem i 2-3 lyzkami cukru (uzylam brazowego, mozna dodac wiecej do smaku), w razie koniecznosci, podlac niewielka iloscia wody. Wylozyc jablka na ciasto. Schlodzone bialka, ubic na sztywno ze szczypta soli, po czym dodac cukier puder, ubic jeszcze raz, a pod koniec dodac sok z cytryny (zajmuje mi to ok 15-20 minut, piana musi byc bardzo dobrze ubita!). Piana napelniamy szprycke i wyciskamy na jablka rozetki z piany, tak aby nie dotykaly brzegów ciasta. Wkladamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut w 180 stopniach, Ciasto najlepiej jest kroic natluszczonym nozem, wtedy beza nie rozpada sie. Do ubijanej piany z bialek, mozna dodac odrobine maki ziemniaczanej, ktora, obok soku z cytryny sprawia, ze beza nie opada podczas pieczenia. Mnie jednak wystarczyl sam sok.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    wygląda apetycznie
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Robię podobne ciacho i nigdy się rodzince nie znudziło.Pyszne i basta.
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha ciacho
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pyszne są takie szarlotki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    bardzo smakowite to ciasto:) robię podobne:))
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    super ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Ja też robię casem podobne. Pycha;0
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    ciasto-idealne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !