Przepis i sposób przygotowania na: FRUTINA
I MASA
2 budynie cytrynowe
1 galaretka cytrynowa
1 cytryna
2 jajka
12 dag cukru
1 kostka masła śmietankowego
Do 1/2 l wody dodajemy sok z cytryny i cukier , gotujemy w tym budyń rozpuszczony w 1/2 szkl. wody. Po zdjęciu z ognia wsypać galaretkę, dobrze wymieszać i wystudzić. Masło utrzeć z 2 żółtkami i dodawać zimny budyń, na końcu dodać ubite na sztywno białka.
2. MASA
1/2 l śmietanki 30 %
3 \"śmietan-fix\" Dr.Oetker
1 łyżka cukru pudru
ubić na sztywno
PONCZ
sok z 1/2 cytryny
woda przegotowana
wódka
W ponczu moczyć 3 paczki herbatników.
Na nasączony biszkopt wyłożyć pierwszą masę na nią drugą masę - z bitej śmietany, na nią układać namoczone herbatniki . Na wierzchu polać białą polewą lub lukrem.