Sposób przygotowania

Śliwki myjemy a następnie kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Drożdże, odrobinę cukru, łyżkę mąki i mleko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec wlewamy roztopioną margarynę. Gotowe ciasto to takie, które odchodzi od rąk. Do wyłożonej papierem blaszki wykładamy ciasto i czekamy, aż lekko wyrośnie, wtedy układamy śliwki, wciskając skórką w ciasto. Dzięki temu skórka śliwki nie będzie kwaśna. Posypujemy cukrem waniliowym. Przygotowujemy kruszonkę 5 łyżeczek mąki, 5 łyżeczek cukru oraz 3 łyżeczki margaryny zagniatamy ze sobą. Powstałą kruszonką posypujemy ciasto. Ciasto pieczemy ok 45-50 min w temp. 180\'C.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Ślicznie wyszło Ci to ciasto :)
  • 4
    original
    Opublikowano

    banditka

    :) ładnie podane i apetyczne danie
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    moje ulubione
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    proste ismaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia311

    pyszności..
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    boskie.. az głodna się zrobiłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    podoba mi się:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    najlepsze :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    najlepsze :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    pyszne ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Pycha, moje smaki :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    smaczne i do tego jakie łatwe;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    z kruszonką to z pewnością pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !