Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z bobem i kiełbasą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 i 1/2 szk
woda letnia ok. 1 szk
olej 2 łyżeczki
sól

Nadzienie:

bób 30 dag
kiełbasa 15 dag
cebula 1 szt
sól
pieprz
olej do smażenia

Ponadto

masło
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z bobem i kiełbasą

Bób zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, obrać i rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i posiekać, kiełbasą pokroić w drobną kostkę. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać kiełbasę i chwilę razem smażyć. Całość przełożyć do bobu. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i sklejać pierogi. Pierogi wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 3 minuty.
Pierogi podawać odsmażone na maśle posypane posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak