Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegańskie ciasteczka z syropem daktylowym i bananem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
olej 1/2 szklanki
syrop daktylowy 1/3 szklanki
banan 1 sztuka

Porada

Mają lekko miękkie i delikatne wnętrze, które idealnie komponuje się z kawałkami banana.

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie ciasteczka z syropem daktylowym i bananem

Kroki postępowania

1
W misce dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Dolać syrop i olej, a następnie całość dokładnie połączyć.
Na końcu do masy wmieszać pokrojonego w kostkę banana.
Krok 1 - Wegańskie ciasteczka z syropem daktylowym i bananem  foto
2
Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować odstępy, ponieważ ciasteczka odrobinę rozpłyną się na boki i podrosną w górę.)
Krok 2 - Wegańskie ciasteczka z syropem daktylowym i bananem  foto
3
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut w 180 stopniach.
(Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione.)
Krok 3 - Wegańskie ciasteczka z syropem daktylowym i bananem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 03.09.2017 17:48
Dziękuję i polecam.
gusia1000 01.09.2017 10:40
Super ciastka.
Diana Rusiłowicz 18.08.2017 16:20
Dziękuję i polecam.
Justi2401 17.08.2017 11:26
Rewelacyjny pomysł na małe co nieco do kawki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak