Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona marynowana łopatka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 60 dkg
czosnek 4 ząbki
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżka
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
cynamon 2 szczypty
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
curry 1 szczypta
olej do marynaty 4 łyżki
olej do smażenia
kostka mięsna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona marynowana łopatka

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, lekko osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego zioła, olej i wszystkie przyprawy.
Krok 1 - Duszona marynowana łopatka foto
2
Dokładnie wszystko wymieszać.
Krok 2 - Duszona marynowana łopatka foto
3
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Krok 3 - Duszona marynowana łopatka foto
4
Po tym czasie zamarynowane mięso z każdej strony mocno zrumienić na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Duszona marynowana łopatka foto
5
Do zrumienionego mięsa dodać kostkę mięsną, wlać 2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny.
Krok 5 - Duszona marynowana łopatka foto
6
W połowie duszenia dolać szklankę wody. Gotowe mięso kroić w plastry w poprzek włókien. Podawać z powstałym podczas duszenia sosem.
Krok 6 - Duszona marynowana łopatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 02.07.2017 19:04
też taką robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak