Sposób przygotowania

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać mielone mięso i dusić pod przykryciem 20 minut.
Pod koniec duszenia dodać bazylię, tymianek, oregano, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować sos beszamelowy.
Masło rozpuścić w małym garnku, dodać mąkę i trzepaczką energicznie połączyć
składniki.
Mleko dolewać partiami cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne lub blaszkę nasmarować tłuszczem, wlać sos z pieczenia mięsa i dolać pół szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego. Na dnie naczynia układać płaty lazanii, następnie mięso, startą na tarce mozzarellę i posmarować sosem beszamelowym. W taki sam sposób układać następne warstwy, ale nie więcej niż cztery. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !