Przepis i sposób przygotowania na: Kostka kawowa z musem gruszkowym
Kroki postępowania
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Masę przelewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika 170 stopni na 20 minut. Upieczony biszkopt studzimy,a potem nasączamy ostudzoną kawą
Mleko skondensowane ubijamy z fiksem na piankę, dodajemy cukier puder,a następnie dodajemy serki i kawę rozpuszczalna cappuccino ( sam proszek). Rozpuszczamy i studzimy żelatynę , łączymy ją z masą , a potem dzielimy na dwie części.
Na masie układamy małe, okrągłe biszkopty nasączone pozostałą po nasączaniu spodu biszkoptowego kawie. Przykrywamy je drugą częścią masy i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dodajemy wodę. Gotujemy. Miękkie gruszki miksujemy na mus. Do gorącego musu do dodajemy galaretkę (proszek) z wymieszaną żelatyną. Masę studzimy, a potem wylewamy na mus cappuccino i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Śmietanę ubijamy z fiksem i cukrem pudrem ozdabiamy nią wierzch ciasta.