Sposób przygotowania

Boczek zalać 2 litrami wody,ugotować,wyjąć,ostudzić i pokroić w kostkę.Ziemniaki zalać wodą,posolić,ugotować do miękkości,odlać i utłuc tłuczkiem do ziemniaków.1 posiekaną cebulę zrumienić na połowie smalcu.Do wywaru po boczku dodać zrumienioną cebulę,kostki bulionowe i zagotować.Dodać pieprz,wlać zakwas i mieszając,zagotować.Doprawić maggi do smaku i czosnkiem roztartym z odrobiną soli.Drugą posiekana cebulę przesmażyć z pokrojonym boczkiem na reszcie smalcu.Do utłuczonych ziemniaków dodać boczek z cebulą i wymieszać.Podawać ziemniaki na talerzu.Obok ziemniaków na talerz wlać żur.Smacznego!

Można też ziemniaki podawać na talerzu,a żur w kubku do popicia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    intrygująca nazwa ale fajna
  • 1
    original
    Opublikowano

    bercik1

    Bardzo ciekawa nazwa dla smacznego żuru.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !