Sposób przygotowania

Przyprawa:goździki,cynamon,gałka muszkatołowa,ziele angielskie,pieprz,kardamon,kawa,kakao.
Cukier,miód i margarynę roztopić i lekko ostudzić.Mąkę przesiać przez sito dodać amoniak,sode,przyprawe do pierników i wymieszać.Do mleka dodac jajka i wymieszać.Do mąki dodać mleko z jajkami,roztopiony miód z cukrem i margaryną i dobrze wyrobić.Ciasto wyłożyc do nie obitej miski,przykryć czystą ściereczką,obwiązać sznurkiem i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 3 tygodnie żeby leżakowało.Po tym okresie wyrobić ciasto,brać po kawałku,rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki.Piec w temp.170 stopni przez około 15 min.(sprawdzać jak są upieczone-zależy od piekarnika)
Smacznego!

Komentarze

  • 7
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Pierniczki są super! uwielbiam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agata49

    czy dużo wychodzi tych pierników?
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    To zależy jak grubo rozwałkujesz ciasto.U mnie wychodzi dość dużo,bo lubimy cieńsze pierniczki.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Skoro ciasto ma leżakować 3 tygodnie to niedługo trzeba będzie się zabrać do roboty.
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Moje już tydzień leżakuje.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !