Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do około 200 stopni C. Kokilki smarujemy masłem, układamy na spód po kilka kawałków fety, i porwanego, bądź posiekanego łososia. Wbijamy na to jajko, ostrożnie, żeby nie rozwalić żółtka. Ideałem jest, jeśli białko się ładnie rozleje dookoła a żółteczko zostanie pięknie ułożone centralnie na środku kokilki.
Łyżką nakładamy śmietanę – tworząc wianuszek dookoła żółtka – średnio po jakieś 2 łyżki śmietany powinno całkiem wystarczyć. Sól, pieprz, i obsypujemy startym serem żółtym.
Kokilki kładamy do formy do pieczenia do której nalewamy wrzącej wody – tak mniej więcej do 1/3 wysokości kokilek. Do piekarnika na około 15 min. – wszystko zależy od stanu ścięcia żółtka jaki nam najbardziej odpowiada.

Kokilki wyciągamy z wody – jeśli feta puściła wodę, to możemy ją delikatnie wylać z kokilek. Na wierzchu układamy jeszcze kawałek łososia i koperek dla ozdoby. Możemy wetknąć kawałek świeżego pieczywa.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    znalazłam twoj blog juz jest wsrod ulubionych w folderze z innymi blogami;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    smaczne jedzenie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    mico

    o ja cie! tu są jakieś komentarze! Nie wiedziałem nawet, że jest taka opcja - berniko, strasznie mi miło. Gusiu, dziękuję. :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    dużo jajek w tej książce widzę(widać,że facet) ;) do tego bym dała bagietkę lub tost i genialnie:P a do \"ulubionych\"się podpinam,trzeba dodać oj trzeba:P ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Fantazyjne!
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    wspaniale się prezentują!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !