Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata z warzywami i grillowanymi szparagami, DS XVIII odc. 33

5.0
(47)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kolorowo i pysznie - taka jest frittata z warzywami! Przepis na to śniadaniowe danie z jajek jest bardzo proste w przygotowaniu i poradzą z nim sobie nawet początkujący adepci kulinarnej sztuki.

Składniki:

ser żółty kilka plastrów
jajko 3 sztuki
cukinia 1/2 sztuki
papryka żółta 1/2 sztuki
szalotka 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
musztarda 1 łyżeczka
śmietana 12% 3 łyżki
zielona pietruszka garść
mięta kilka liście
szparagi zielone 8 sztuk
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat 1 łyżeczka
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista wg uznania
tymianek świeży kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z warzywami i grillowanymi szparagami, DS XVIII odc. 33

Frittata to wyjątkowo smaczne i sycące danie kuchni włoskiej, które składa się z jajek i innych składników, takich jak warzywa, mięso, ser czy zioła. Produkty każdy dobiera według upodobań. Frittata z warzywami to naprawdę pyszna propozycja!

Sposób przygotowania

1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, program pieczenia góra dół.

Szalotkę, cukinię oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Przyprawiamy Ziołami kuchni włoskiej Prymat.

2

Do miski wbijamy jajka. Następnie jajka dokładnie mieszamy z dodatkiem soli. Masę z jajek wylewamy na patelnię. Na wierzchu układamy plastry sera żółtego. Patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

3

Szparagi posypujemy pieprzem cytrynowym i grillujemy na patelni grillowej z dodatkiem oliwy.

4

W miseczce mieszamy śmietanę z solą i pieprzem. Zioła siekamy i wrzucamy. Dodajemy musztardę oraz miód. Dip dokładanie mieszamy.
Upieczoną frittatę podajemy z grillowanymi szparagami i dipem.

Frittata może być przygotowana na wiele różnych sposobów, w zależności od preferencji smakowych i dostępności składników. Można do niej dodać np. pieczarki, paprykę, szpinak, pomidory, cebulę, kiełbasę, szynkę czy ser feta. Istnieje wiele wariantów wegetariańskich i wegańskich, co czyni frittatę doskonałym daniem dla osób o różnych preferencjach żywieniowych. Jestem pewien, że frittata ze szparagami na pewno zagości na stałe w Waszym menu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak