Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z bezą
Przygotowujemy blaszkę z wgłębieniami na muffiny, wkładamy do każdego wgłębienia papilotkę. Do każdej papilotki wlewamy łyżkę masy.
Banana kroimy w plasterki, do każdej papilotki wkładamy jeden platerek. Rozlewamy resztę masy (mniej więcej do 2/3 wysokści papilotki)
Morele kroimy na ćwiartki i na plasterki, do każdej babeczki wkładamy po 2-3 plasterki moreli, delikatnie zatapiamy w cieście.
Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania dodajemy ocet winny i cukier puder.Powstałą gładką masę nakładamy łyżką na każdą z babeczek.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut, aż beza na wierzchu zbrązowieje i popęka.
Przepis na 12 muffinek