Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej (grillowanie w plenerze i piekarniku)
Kroki postępowania
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm.
Pietruszkę zblendować z olejem i doprawić solą.
Boczek ułożyć w misce i dokładnie pokryć pietruszkowym pesto.
Całość odstawić do lodówki - minimum na 1 godzinę.
Na wierzchu ułożyć po 1-2 plastrach cebuli.
(Kratka powinna być umieszczona na 3/4 wysokości piekarnika.)
Pod spodem - umieścić blachę, w którą będzie skapywał tłuszcz.
Gdy już tłuszcz będzie się wytapiał - do blachy należy nalać wody.
(Inaczej tłuszcz będzie przypalał się, co spowoduje dym i niemiły zapach.)
Mięso piec około 40 minut.