Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z sercem
Kroki postępowania
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę do ubitych białek dodać żółtka i nadal ubijać w trakcie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i mleko.
Przygotowane ciasto podzielić na porcje ( porcji tyle ile mamy kolorów barwników) i zabarwić na odpowiednie kolory,
Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuścić razem do uzyskania gładkiej polewy, następnie wystudzić. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka jajek i przy pomocy robota ucierać w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Formę 20 cm średnicy z kominkiem wysmarować tłuszczem i na dnie rozprowadzić cienką warstwę ciasta czekoladowego
Piec w temp. 180st około 40 minut po upieczeniu wystudzić i delikatnie wyjąć z formy.
Czekoladę rozpuścić razem z dodatkiem mleka i miodu i tak przygotowaną polewą polać ciasto, odstawić do zastygnięcia polewy. Moje ciasto zostało ozdobione malutkimi serduszkami wyciętymi z resztek kolorowego ciasta.