Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 75 gram
mąka pszenna pełnoziarnista 75 gram
jajko 1 sztuka
jogurt naturalny 55 gram

Masa jogurtowa: nasiona chia 15 g

jogurt grecki 250 gram-light
jogurt naturalny 180 gram-0%
serek homogenizowany 140 gram-0%
cukier puder 20 gram
mleko 100 ml-0,5%
stewia 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
winogrona 100 gram

Masa brzoskwiniowa

brzoskwinie 540 gram-waga po wyjęciu pestek
woda mineralna 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Do miski przesiać oba rodzaje mąk. Wbić jajko. Wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodać jogurt i po raz kolejny wymieszać łyżką. Gdy mieszanie będzie utrudnione przejść do wyrabiania ciasta dłonią. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Owinąć je folią i wstawić do lodówki na 20-30 minut.
Krok 1 - Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia foto
2
Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować cienko na wielkość formy. Piec w 180 st około 12-15 minut ( do zrumienienia). Ostudzić na kratce.
Krok 2 - Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia foto
3
Masa jogurtowa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali.Do miski przełożyć jogurt grecki, naturalny, serek oraz mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub rózgą. Z cytryny wycisnąć sok, dodać go do masy nabiałowej razem z cukrami i dokładnie wymieszać ( można użyć miksera).
Krok 3 - Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia foto
4
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i całość dobrze wymieszać. Mieszaninę wlać do miski z jogurtem i po raz kolejny dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia foto
5
Wrzucić nasiona chia
Krok 5 - Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia foto
6
oraz pokrojone w ćwiartki winogrona, wymieszać. Odłożyć do lodówki na 5-7 minut do lekkiego stężenia.
Krok 6 - Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia foto
7
Masa brzoskwiniowa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Wyjąć pestki, przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować. Dodać wodę i również zblendować( ilość wody zależy od soczystości brzoskwiń, powinno powstać 1000 ml płynu). Do musu wlać żelatynę i po raz ostatni zblendować.
Krok 7 - Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia foto
8
Wykonanie:
Na dno formy położyć pierwszy kawałek ciasta. Delikatnie wlać masę jogurtową i wstawić do lodówki na około 30 minut, aby masa wstępnie stężała. Gdy to nastąpi ostrożnie wlać masę brzoskwiniową. Przykryć drugim plackiem ( może się zdarzyć, że w górnej warstwie ciasta będzie troszkę za mało- wszystko zależy od rodzaju formy jakiej się użyje). Ciasto zostawić na całą noc w lodówce do stężenia. Przed podaniem pokroić na średniej wielkości kostki i oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego!
Krok 8 - Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.11.2015 18:59
to ja poproszę kawałeczek :)
Ewelina1991 26.11.2015 09:54
fajna ta kostka ;-)
2milutka 26.11.2015 09:41
fajne ciacho ;)
Motorek 26.11.2015 09:07
pyszny deser
Mniam 26.11.2015 09:01
Świetnie to wymyśliłaś :)
Poison1988 26.11.2015 08:41
Świetny deser :) też dodaję Chia gdzie się da ;)
jola91 25.11.2015 22:17
Rewelacja, skusiłabym się na kawałeczek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak