Sposób przygotowania

Cebule obrać, pokroić w pół plasterki, pieprz zemleć. Mięiso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć każdy befsztyk 2 min z każdej strony na połowie mocno rozgrzanego oleju. Następnie przełożyć na talerz, a na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i dosmażyć befsztyki z obu stron: 2 min, jeśli mają być mocno krwiste, 6 min gdy chcemy z wierzchu przypieczone, ale w środku różowe, lub 8 min jeśli mają być wysmażone. Przełożyć na ogrzane talerze, oprószyć solą, pieprzem i wstawić na kilka minut do lekko rozgrzanego piekarnika, by „odpoczęły\". Na reszcie oleju przesmażyć cebulę, wlać wino, zagotować i energicznie ubijając trzepaczką, dodawać po kawałku pozostałe (schłodzone) masło. Przyprawić sos do smaku solą i pieprzem. Polać nim gorące befsztyki i od razu podawać.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !