Sposób przygotowania

Dynię obrać ze skóry, przekroić i usunąć włókniste
cząstki wraz z pestkami.
Pozostały miąższ pokroić na kawałki 2 cm.
Obrać imbir i pokroić w plasterki.

Do garnka wlać ocet, 150ml wody, wrzucić imbir, cynamon,
goździki i gwiazdy anyżu, zagotować.
Włożyć kawałki dyni i gotować 2 minuty.

Następnie wyjąc dynię łyżką cedzakową i przełożyć do słoików.
Zalewę jeszcze raz zagotować, dodać miód i dokładnie wymieszać.

Zalać dynię w słoikach tak, aby płyn sięgał 1 cm powyżej zawartości.
Słoiki natychmiast zamknąć i odwrócić do góry dnem, po czym odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !