Sposób przygotowania

Pomidory pokroić nożem w ćwiartki, włożyć do głębokiego garnka i lekko rozgnieść czystą drewnianą pałką oraz niezwłocznie rozgotować we własnym soku, bez dodatku wody. Gorącą masę przetrzeć przez sito, na którym razem ze skórkami pozostają nasiona.
Obecność nasion w przecierze jest nie wskazana.
Gorący przecier trochę osolić i od razu nalewać do butelek lub słoików. Zamknięte opakowania wstawić do wody i ogrzewać, nie dopuszczając do wrzenia wody.
Pasteryzować 20 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    zawsze robię sama przeciery, pracochłonne (najgorsze przecieranie) ale jaki później smak i aromat zupki :) WARTO !!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    idealne jeśli obrodzą nam pomidory :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !