Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pieczonych buraczków z mlekiem kokosowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1/2 kg
buraki czerwone 2 szt do dekoracji
mleko kokosowe 1 puszka TAO TAO
woda 1 szkl
ząbki czosnku 2
olej kokosowy 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
sól i pieprz
kokos

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/07/krem-z-pieczonych-buraczkow-z-mlekiem.html

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonych buraczków z mlekiem kokosowym

1. Buraki myjemy, wkładamy do blachy, zalewamy do połowy wodą i pieczemy w 200*C do miękkości. Na ostatnie 5 minut pieczenia zwiększamy temperaturę do 250*C. Upieczone buraki przekładamy na talerz i dokładnie studzimy.

2. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy. Buraki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do czosnku, chwilę podsmażamy i zalewamy mlekiem kokosowym. Całość gotujemy na małym ogniu ok 5 minut, a następnie dokładnie mielimy blenderem na krem.

3. W zależności od tego, jak gęste lubimy kremy, dodajemy wodę. Ja dodałam 1 szkl przegotowanej wody i mleczko ze świeżego kokosu. Krem doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

4. Zupę podajemy z pokrojonymi w słupki buraczkami, pietruszką i kawałkami kokosu.


SMACZNEGO :-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 11.08.2015 18:43
Nie robiłam takiego kremiku
Justi2401 01.08.2015 11:49
Wspaniały krem! Uwielbiam buraczki pod każdą postacią, na pewno by mi smakował :)
stokrotka 01.08.2015 11:17
Ale piękny kolor uzyskałaś!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak