Przepis i sposób przygotowania na: PIZZERINKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ
Rozczyn: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier, sól oraz 3 łyżki mąki i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Do mąki wlać rozczyn i ugnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 2 h. (najlepiej na noc ).
3. Sos na ciasto: Przecier wymieszać z ketchupem, oliwą, bazylią i posiekanym czosnkiem.
4. Ciasto rozwałkować na niewielkie, niegrube placki.
Posmarować sosem. Szpinak odmrozić i odparować na patelni.
Ułożyć na pizzy. Ser fetę pokroić na małe kosteczki i wyłożyć na wierzch pizzy. Mozzarelle zetrze na tarce lub drobno rozdrobnić. Posypać pizze. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10-15 min.