Przepis i sposób przygotowania na: 3 bit na biszkopcie
W tym przepisie na 3 bit ciasto na biszkopcie jest połączone z krakersami. Mamy więc jednocześnie miękkie, puszyste ciasto na spodzie i na górze, a pomiędzy masami przełamanie smaku słodkiego słonymi krakersami. Nie bójcie się - komponują się one znakomicie!
Wymiary formy: około 20x30 cm.
Piekarnik rozgrzejcie do 170 stopni Celsjusza.
Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Razem ubijać. Dodać resztę składników (wodę na końcu). Wymieszać. Piec w dużej prostokątnej blaszce ok. 30-40 min. w temp. 170 st. Po upieczeniu biszkopt podzielić na dwie części.
Masa: Masło utrzeć na krem, dodając łyżką stopniowo masę kajmakową.
Warstwy ciasta po kolei:
1/2 biszkoptu
masa
warstwa krakersów
masa
warstwa krakersów
masa
warstwa krakersów
masa
1/2 biszkoptu
Całość polać polewą czekoladową i posypać siekanymi orzechami. Odstawić do przegryzienia się składników. Trzymać ciasto w lodówce.