Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ciągle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao na końcu wsypać startą czekoladę. Delikatnie wymieszać, tak żeby piana nie opadła.
Bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym Płaską formę najlepiej o
wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec
około 12 - 15 minut w temperaturze 180C. ( nie dłużej, bo rolada pęknie podczas zwijania). Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!

Składniki na krem zmiksowac czyli mascarpone, cukier puder oraz smietane. Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć sciereczke. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, ułożyć maliny w srodku i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą powstała z rozpuszczenia masła z połamaną na kawałki czekoladą. Wszystko stopic w kąpieli wodnej mieszając do połączenia sie składników. Można ostudzoną rolade albo posmarowac albo oblać tworząc \"fale\". Ozdobić malinami.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Nie mogłabym się oprzeć takim pysznościom:)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Przepiękna!
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    śliczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    przepięknie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !