Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała 5 sztuk surowej
włoszczyzna 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
woda 3 litra
zakwas na żur owsiany
czosnek 1 ząbek w łupinie
Chrzan śmietankowy Smak 1 łyżeczka czubata
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietana 30% 1/4 szklanka
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Białą kiełbasę zalać wodą, dodać ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe, zagotować. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, dodać do wywaru i gotować około 1,5 godziny. Z zakwasu wyłowić ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek, dokładnie wymieszać, dodać do wywaru, gotować około 15 minut, dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dodał łyżkę majeranku, dodać śmietanę.

Podawać najlepiej w miseczkach chlebowych z jajkiem. Posypać majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 25.04.2015 13:21
Mój ulubiony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Adamorek 24.04.2015 22:30
w chlebku jest najlepszy
2milutka 24.04.2015 22:03
fajna propozycja podania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak