Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tołpyga z kaszą gryczaną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

ryba 0,5 kg
sól
pieprz
cebula 1 sztuka
sok z jednej cytryny
koperek 0,5 pęczka
olej do smażenia

Sos koperkowo-chrzanowy

jogurt grecki 200 gram
Chrzan śmietankowy Smak 1 łyżka
koperek 0,5 pęczka
sól
pieprz

Kasza gryczana z rukolą

kasza gryczana 200 gram
rukola 4 garści
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
jajko 1 sztuka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tołpyga z kaszą gryczaną

Tołpygę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę oraz koperek pokroić. Każdy kawałek ryby posolić i popieprzyć. Do naczynia włożyć rybę, cebulę i koperek - całość wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki.

Kaszę gryczaną ugotować według przepisu z opakowania. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kaszę gryczaną przesmażyć 3 min, dodać jajko całość wymieszać smażyć kolejne 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać rukolę.

Sos: w naczyniu wymieszać jogurt z chrzanem, dodać posiekany koperek, całość dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Tołpygę usmażyć na oleju, podawać z sosem i kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 26.03.2015 19:16
idealnie dopasowany sos
ppaulina 22.03.2015 13:35
wygląda pysznie :)
paulina2157 21.03.2015 19:20
podoba mi się to połączenie
Internetowa Kuchnia 21.03.2015 18:57
Wygląda cudownie! :)
marcia7 21.03.2015 18:25
rybki z kaszą jeszcze nie serwowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak