Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
mleko 1 szklanka (letnie)
cukier 1 szklanka
masło 100 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3 sztuki
kakao 1 łyżka
sól szczypta

Krem

masło 200 g
cukier 1 1/3 szklanki
mleko 1 1/2 szklanki
kasza manna 3 łyżki
sok z cytryny 1/2 sztuki

Dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 duża puszka
galaretka truskawkowa 2 sztuki
gorąca woda 3 szklanki

Polewa

mleko 4 łyżki
masło 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce

Kroki postępowania

1
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Żółtka oddzielić od białek. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Dodać kakao, a na końcu ubitą pianę z białek (na szczypcie soli). Białka delikatnie połączyć z ciastem. Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C.
Krok 1 - Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce foto
2
Wystudzić.
Krok 2 - Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce foto
3
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki. Układać na wystudzonym cieście.
Krok 3 - Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce foto
4
Zalać tężejącą galaretką
Krok 4 - Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce foto
5
Krem:
Mleko zagotować i do gotującego się na wolnym ogniu wsypać kaszę mannę. Mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić.
Krok 5 - Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce foto
6
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Można użyć pudru, będzie szybciej. Dodawać po 1 łyżce kaszy manny do utartego masła, aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać sok z cytryny.
Krok 6 - Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce foto
7
Masę grysikową wyłożyć na stężałą galaretkę. Z mleka, masła, kakao i cukru przygotować polewę. Polać wierzchnią masę i udekorować kawałkiem brzoskwini.
Krok 7 - Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 04.03.2015 14:08
wyśmiencie wyglada.
norweska20 04.03.2015 10:57
pisze się na kawałek
Barbara777 04.03.2015 10:46
świetnie wygląda
Wiktoria29 04.03.2015 10:02
bardzo mi się podoba, chętnie bym zjadła
agnieszka214 04.03.2015 09:28
smaczne i fajne mnaiam
AgaS10 04.03.2015 07:32
Apetyczne ciasto :)
olkaaa 04.03.2015 07:22
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak