Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z soczewicą
Kroki postępowania
Pieczarki myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w plasterki i smażymy do miękkości. Doprawiamy do smaku
Zwijamy gołąbki.
Całość podlewamy ok 1 szklanką wody w której została rozpuszczona kostka warzywna.
Wierzch gołąbków przykrywami także liści.
Całość pieczemy około 50 minut w 180°C.
Zawartość puszki wyjmujemy do garnka. Pomidory podgrzewamy dodając około 1 szklankę wody. Gotujemy je około 5 minut po czym miksujemy, by uzyskać jednolity sos ( bez kawałków pomidora).
Sos ponownie stawiamy na ogniu. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę oraz śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Gotowe gołąbki podajemy polane sosem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki!