Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

5.0
(53)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Każdy dom posiada własny przepis na gołąbki, który bardzo często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Farsz do gołąbków, w zależności od tradycji domowej, jest z ryżem lub kaszą z dodatkiem mięsa mielonego. Podobnie sos: pomidorowy albo grzybowy. 

Składniki:

Na gołąbki:

mięso z łopatki wieprzowej mielone 800 gramów
mięso z karkówki wieprzowej mielone 200 gramów
kapusta włoska 2 sztuki
cebula 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
jajko 2 sztuki
ryż 100 gramów
bulion warzywny Kucharek 3 litry
Przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka

Na sos pomidorowy:

passata pomidorowa 500 mililitrów
śmietana 36% 50 mililitrów
czosnek 4 ząbki
cebula 3 sztuki
Przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
olej rzepakowy 50 mililitrów

Porada

Aby gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania, na dnie garnka rozkładamy kilka sparzonych liści kapusty. Następnie gołąbki trzeba ułożyć bardzo ciasno obok siebie. Dobrze kłaść gołąbki „zamknięciem” na dole, a na górze gładką częścią liścia.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

PRZEPIS NA TRADYCYJNE GOŁĄBKI ZNAJDZIECIE TUTAJ:

 

 

Gołąbki:

W dużym garnku zagotować wodę, wyciąć głąb z kapusty i włożyć ją do garnka, przykryć pokrywką i parzyć. Co około 2 minuty zdjąć jeden lub dwa liście i odłożyć na talerz. Pozostałą część kapusty gotować dalej.

Łopatkę oraz karkówkę pokroić w kostkę i zmielić w maszynce o drobnym sitku. Do zmielonego mięsa dodać jajka i pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie wymieszać z ryżem. Całość doprawić Przyprawą do potraw Kucharek. Na liściach kapusty formować mięsną kulkę i zwijać w liście kapusty w zamknięte obustronnie krokiety. Gołąbki gotować w garnku na liściach kapusty zalane bulionem warzywnym około 1 h.

Sos pomidorowy:

Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojone drobno cebulę z czosnkiem, dodać passatę pomidorową, śmietanę i doprawić Przyprawą do potraw Kucharek. Całość zagotować.

Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.

Sprawdź sekret gołąbków!

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak