Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 500 g
wątróbka drobiowa 500 g
boczek surowy 200 g
żurawina suszona 50 g
jajko 2
bułka
sos sojowy 2 łyżki
curry 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
cebula 2
Liść laurowy suszony Prymat 4
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/2
woda
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet

Mięso wraz z wątróbką oczyścić. Do jednego garnka włożyć pokrojone
w kawałki mięso i boczek, dodać obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki,
obrany czosnek i pozostałe przyprawy. zalać wodą (około 800 ml ) i
gotować pod przykryciem 40 minut na wolnym ogniu. wątróbkę włożyć do
drugiego garnka i zalać małą ilością wody, gotować pod przykryciem.
Po ugotowaniu dodać do mięsa pokruszoną bułkę, a wątróbkę
odcedzić. Wszystko przestudzić i przekręcić przez maszynkę dwa razy
wraz z rosołem w którym się gotowało mięso. Do masy dodać żurawinę,
2 jajka, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik
do 180 C. Formę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
Pasztet przełożyć do formy, wyrównać wierzch. uderzyć formą o blat
by się w formie ułożył. Posypać delikatnie grubo mielonym pieprzem.
Wstawić do piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu odczekać aż ostygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TyTaN 19.02.2017 17:01
Mam taką ochotę na taki pasztet
foczka-ks 22.05.2015 12:01
rewelacja ten pasztet
msmariusz 14.05.2015 00:02
pasztety smacznie wygląda
Stenka 19.03.2015 14:48
najlepszy domowy
Pani Domu 03.11.2014 09:18
domowy najlepszy i najsmaczniejszy
AnnieB 02.11.2014 21:13
Jeszcze nigdy nie zrobiłam sama pasztetu. Chyba spróbuję :)
IKrakowianka 02.11.2014 19:41
wygląda idealnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak