Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica w stylu włoskim

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
ketchup pikantny 2 łyżeczki
bazylia świeża 1 garść listków
oliwki czarne 7 - 8 sztuk
kiełbasa szynkowa 4 plastry
oliwa
sól i pieprz

Porada

Jajecznicę podajemy z ulubionym pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica w stylu włoskim

1. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki sosu Mephisto*, solimy i doprawiamy intensywnie czarnym pieprzem. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki dla odpowiedniego połączenia się składników i odstawiamy na chwilę.

* Przepis na sos można znaleźć w moich wcześniejszych propozycjach. Można także zamiast sosu Mephiso użyć ketchupu pikantnego i dodać do niego ząbek czosnku.

2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę szynkową i delikatnie ją rumienimy.

Następnie dodajemy jajka z miseczki i wszystko razem smażymy.
Na sam koniec dodajemy posiekane listki bazylii i pokrojone w krążki czarne oliwki.

Życzę smacznego śniadania :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 20.09.2014 17:10
Pomysłowa jajecznica :-)
gosia561 20.09.2014 15:57
takie włoskie śniadanie to jest to
Kuchenka 20.09.2014 15:00
świetne śniadanko
Czyki 20.09.2014 11:04
Cudownie pyszna :)
Ania321 20.09.2014 10:27
bardzo apetyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak