Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowe maślaki

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

grzyby leśne 2 kg

Zalewa proporcje

ocet 10 % 1 szklanki
woda 4 szklanki
sól 1 łyżeczka
cebula 2 sztuka
czosnek 1 główka
ziele angielskie
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowe maślaki

Grzyby oczyszczamy,zdejmujemy z kapeluszy skórki,wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy około 15 minut po tym czasie odcedzamy na durszlaku. Zalewa: Wodę zagotowujemy z octem i łyżeczką soli. Do suchych i wyparzonych słoiczków wkładamy po dwa ząbki obranego czosnku oraz wiórka posiekanej w piórka cebuli,dodajemy liść ziele oraz pieprz ziarnisty,wkładamy gotowane grzyby do 2/3 objętości słoika zalewamy gotującą się zalewą zakręcamy natychmiast słoiczki i okręcamy w gruby koc.Gdy ostygną przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 14.09.2014 19:22
uwialbiam marynowane grzybki
Wacław 01.09.2014 10:18
smaczne maślaczki
ada.la 31.08.2014 16:07
fajny przepis
inka2012 31.08.2014 16:06
muszę wypróbować ten przepis
pajbek 31.08.2014 15:43
Muszą być pyszne :-)
barbara11561 31.08.2014 15:39
pyszna zakąska i nie tylko:)
patryska76 31.08.2014 14:53
Ciekawy pomysł ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak