Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ratafia

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 kg
agrest 2 kg
jeżyny 2 kg
porzeczki 2 kg
maliny świeże 2 kg
jagody 2 kg
spirytus 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Ratafia

w miarę pojawiania się owoców w sprzedaży lub ogródkach oczyszczaj je,myj,osuszaj,wkładaj do słoja,przesypując cukrem.zalewaj częścią spirytusu lub wódki,tak aby owoce były przykryte.słój zamknij,dstaww słoneczne miejsce.gdy przestaniesz dosypywać owoce,słój odstaw na 7 miesięcy w chłodne miejsce.po tym czasie zlej płyn,przefiltruj go i rozlej do butelek.odstaw na 2 miesiące,by ratafia dojrzała.wiem długo się czeka ale zaś ten smak pycha

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 24.08.2010 00:14
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak